2022 SAUSIS

2022 SAUSIS

Nelojalaus vadovo veiksmų kaina- visų nesąžiningai uždirbtų lėšų priteisimas.

Kauno apygardos teismas išnagrinėjo Lietuvos jėgos trikovės federacijos ir jos buvusio prezidento ginčą. Į teismą federacija kreipėsi suabejojusi buvusio prezidento sąžiningumu ir lojalumu organizuojant Europos jėgos trikovės čempionatą.
 
Kauno apygardos teismas federacijos abejones pripažino pagrįstomis po to, kai nustatė, kad prezidentas, neinformuodamas apie tai vykdomojo komiteto, veikdamas per kitą savo valdomą juridinį asmenį pelnėsi iš organizuojamo čempionato, t.y. pajamas, kurias galėjo uždirbti federacija, jis uždirbo savo vadovaujamam sporto klubui.
 
Teismas konstatavo, kad pelningos veiklos iš federacijos savo kontroliuojamam asmeniui perkėlimas yra nesuderinamas su prezidentui taikomais lojalumo ir sąžiningumo standartais. Iškeldamas savo asmeninį interesą virš federacijos intereso, prezidentas federacijai padarė žalą negautų pajamų forma, kurią teismas federacijai priteisė.
 
Federaciją byloje atstovavo Vilniaus advokatų kontoros SPES advokatas.
 
Išteisintas neteisėtu praturtėjimu kaltintas kontoros klientas.
 
Kauno apygardos teismas išteisino kontoros advokato atstovaujamą klientą, kaltintą neteisėtu praturtėjimu.
Teismas, įvertinęs duomenis apie kaltinamojo pajamas ir išlaidas nuo 1981 m., tai, kad kaltinamasis visą gyvenimą dirbo, turėjo verslus, jo amžių, ne banke turėtas santaupas, sudarytus civilinius sandorius (dovanojimo, paskolų, panaudos) nusprendė, kad negalima daryti neginčijamos išvados, kad asmuo lėšas gyvenamojo namo ir kitų statinių įgijimui gavo neteisėtu būdu, ar, kad jis žinojo, jog jo turimas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.
Teismas išaiškino, kad teisės doktrina įpareigoja pirmenybę teikti tam teisės aiškinimo metodui, kuris mažiau apribotų privačių teisės subjektų teises ir interesus, duotų ne tokius griežtus, skaudžius šių subjektų ir visos visuomenės atžvilgiu rezultatus. Vien nuosavybės teise valdomo turto identiškas netapatumas gaunamoms pajamoms, neleidžia daryti pagrįstos išvados apie neteisėto praturtėjimo egzistavimą.
Plačiau skaitykite čia: https://www.sindeikis.lt/post/apgintas-neteis%C4%97tu-praturt%C4%97jimu-kaltintas-asmuo