2020 LAPKRITIS

2020 LAPKRITIS

Teismas viešojo pirkimo byloje išaiškino, kad neigiamos kainos pasiūlymas savaime nelaikomas neteisėtu

Vilniaus advokatų kontoros SPES advokatui teisme pavyko įrodyti, kad Centrinė perkančioji organizacija įvykdė teisėtas ir skaidrias viešojo pirkimo procedūras, kuriose laimėtoju buvo pripažintas neigiamą kainą už telekomunikacijų paslaugas pasiūlęs tiekėjas.
Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad neigiamos reikšmės (minusinės) kainos pasiūlymai savaime nelaikytini neįprastai mažos kainos pasiūlymais. Perkančiosios organizacijos prerogatyva yra nuspręsti, ar  atsižvelgiant į perkamų paslaugų specifiką siūloma kaina atrodo neįprastai maža ir ar turi būti reikalaujama atitinkamos kainos pagrindimo. Vien teiktos minusinės kainos faktas nepatvirtina, kad tiekėjas negalės įvykdyti viešojo pirkimo sutarties.
Šiame ginče teismas taip pat išaiškino preliminariosios sutarties viešajame pirkime reikšmę ir konstatavo, kad preliminari sutartis viešuosiuose pirkimuose – tai ne pirkimo būdas, o atskira pirkimo procedūra, organizacinis instrumentas, leidžiantis sumažinti perkančiųjų organizacijų administracinę naštą. Pasak teismo, tiekėjas, kuris yra preliminarios viešojo pirkimo sutarties šalis, ją sudarydamas įgyja tik teisę konkuruoti dėl teisės ir pareigos vykdyti perkančiosios organizacijos pateiktą užsakymą pagal preliminarią sutartį paskelbus atnaujintą tiekėjų varžymąsi, tačiau nesuteikia išimtinių teisių į preliminarios sutarties galiojimo metu perkančiosios organizacijos teikiamų užsakymų vykdymą.

Sėkmingai baigtas reorganizavimo procesas

Sėkmingai baigtas kontoros klienčių - dviejų uždarųjų akcinių bendrovių - reorganizavimo procesas. Reorganizavimo pasėkoje vienas juridinis asmuo buvo prijungtas prie kitos bendrovės, kuriai perėjo visos reorganizuojamo juridinio asmens teisės ir pareigos. Kontoros advokatai dalyvavo rengiant reorganizavimo sąlygas, bendrovių dalyvių, taip pat valdymo organų sprendimus bei kitus reorganizavimo procesui būtinus dokumentus, teikė reikiamas teisines konsultacijas viso reorganizavimo proceso metu. Reorganizuota bendrovė sėkmingai tęsia savo veiklą.